آیا ام آر آی واقعا برای بیمار خطر دارد؟
قبل از هر چیزی بهتر است به ماهیت ام آر آی به زبان ساده پرداخته شود. امآرآی یا MRI مخفف Magnetic resonance imaging و از نظر لغوی به معنای تصویرسازی تشدید مغناطیسی است که در واقع نوعی تصویربرداری با ایجاد میدان مغناطیسی است که بیمار با قرار گرفتن در داخل آن توسط ارسال امواج صوتی رادیویی و دریافت آن امواج تصاویری از بدن وی ساخته شده که با پردازش کامپیوتری پیشرفته به تصاویر آناتومیک قابل فهم برای تشخیص پزشکان تبدیل میگردند.
از دلایل انجام ام آر آی می توان به تشخیص موارد مربوط به بیماریهای قلبی – عروقی ، مشاهده با دقت بالای بافت های سرطانی، تصویر برداری استخوان و ستون فقرات و ... اشاره کرد.
دستگاههای امآرآی در حال حاضر با شدت میدان مغناطیسی 1/5 تا سه تسلا می باشند که تسلای زیادتر به معنای قدرت تشخیص بالاتر می باشد. شایان ذکر است که به دلیلی عدم وجود پرتوهای دارای اشعه ایکس و یونیزاسیون، ام آر آی عوارض روش های قبلی را هم ندارد.
آماده سازی های قبل از انجام ام آر آی
یکی از مهمترین موارد در مورد آماده سازی بیمار برای انجام عملیات ام آر آی، آماده سازی روحی روانی وی برای مواجهه با شنیدن صداهای نسبتا آزاردهنده حین انجام عملیات و همچنین ترس از قرار گیری وی در محیط تنگ دستگاه ام آر آی در زمان تصویر برداری است.گاهی حتی شاید نیاز به گذاشتن پنبه در گوش بیمار می باشد.
یکی دیگر از موارد مهم تکان نخوردن بیمار حین انجام ام آر آی می¬باشد. به دلیل نوع عکس برداری لایه به لایه در روش ام آر آی باید از کوچکترین تکان های بیمار جلوگیری به عمل آید. در مواردی مانند ام آر آی کودکان کم سن و سال و کسانی که از قرارگیری در محیط های بسته و تنگ هراس دارند ، برای جلوگیری از حرکت بیمار شاید حتی نیاز به بیهوش کردن وی باشد.

در پایان باید گفت که بیماران باید پیش از تزریق ماده حاجب هر گونه حساسیت غذایی و دارویی را به پرسنل اطلاع دهند و از سه الی چهار ساعت قبل ناشتا باشند.
در کل می توان گفت ام آر آی بیش از آنکه نیاز به آماده سازی فیزیکی خاصی قبل از انجام داشته باشد، همانند عملیاتی همچون کولونوسکوپی، بیشتر از لحاظ روحی روانی نیاز به آماده سازی دارد.
وسایلی که نباید در حین انجام ام آر آی به همراه داشته باشید:
- اشیای فلزی
- کارت های اعتباری
- جواهرآلات
- لباس هایی که دارای هرگونه فلزی باشند.
- کلیپس و گیره مو
- ساعت
- کمربند
حساسیت عدم به همراه داشتن اشیای فلزی تا حدی است که به بیماران توصیه می گردد حتی آرایش هم نداشته باشند و دلیل آن هم احتمال وجود فلز سرب در مواد آرایشی است.
همچنین داشتن قطعات فلزی در بدن مانند سمعک، باتری یا دریچه مصنوعی قلب، ، حلزون گوش، هر گونه شنت فلزی مغز و پلاتین در اندامها میتواند منجر به خطر حین انجام عملیات امآرآی شود، بیماران باید پیش از تصویربرداری تمام قطعات فلزی را از بدن خود خارج کرده و فقط با لباسهای یک بار مصرف مخصوص وارد اتاق تصویربرداری شوند.

خطرات و مضرات ام آر آی
همان طور که در بخش قبلی گفته شد ام آر آی حتی نسبت به روش معمولی و قدیمی تصویربرداری اشعه ایکس هم کم خطر تر بوده و از هر کسی و در هر شرایطی می¬توان ام آر آی گرفت. به طور مثال طی دوران بارداری و برای بیماران قلبی عروقی هم هیچگونه منعی برای انجام ام آر آی وجود ندارد. ولی انجام ام آر آی با تزریق در زمان حاملگی به جز در موارد ضرورت باید پرهیز شود.
میزان دقت عمیات ام آر آی
عملیات ام آر آی به خودی خود از دقت بالا و قابل قبولی برخوردار است . اما برای رفع هر گونه خطای احتمالی رعایت موارد زیر ضروری می باشد:
- استفاده از رادیولوژیست های خبره و با تجربه
- به کار گیری پروتکلها و استانداردهای معین و ا مطابق با منابع علمی به روز
- استفاده از دستگاه با استاندارد به همراه ابزارها و نرم افزارهای تخصصی لازم
در کل می توان گفت روش ام آر آی در مقایسه با دقت بالای آن و اهمیت آن در فرایند تشخیص بیماریهای مختلف ، روشی بسیار کم خطر و کم عوارض محسوب می شود و با رعایت موارد گفته شده و انتخاب مرکز درمانی مناسب بدون نگرانی به انجام آن بپردازید.
مرکز تصویر برداری پزشکی مرکزی کرج با نام قدیمی و شناخته شده البرز ام آر آی سالهاست که به سرویس دهی به هم استانی های عزیز البرز می پردازد و به عنوان یک مرکز مجهز و مطمئن به شما بیماران عزیز پیشنهاد می گردد.